Jaar 2

Blok 2.1: ‘Voeding en ziekte’

In dit blok stonden de beroepsrollen behandelaar en ondernemer centraal. Behandelaar: In de theoretische vakken werd behandeld hoe ondervoeding kan worden voorkomen en behandeld. In deze vakken kwamen de volgende onderwerpen aanbod: ondervoeding, klinische voeding, nierziekte, kanker, decubitus, brandwonden en COPD. De hoofdvakken die ik dit blok volgden waren: diëtetiek, dieetcasuïstiek, pathologie, biochemie, psychologie en kritisch denken. Ondernemer: Voor de integrale opdracht hebben we dit blok een kwaliteitsbeleidsplan moeten schrijven voor een zelfverzonnen ziekenhuis. Voor de integrale opdracht werden de volgende ondersteunende theorievakken gegeven: kwaliteitszorg en budgettering. De theorievakken werden getoetst in twee grote en drie kleinere tentamens. Naast de theorievakken heb ik het vak ethiek gevolgd, waarvoor ik een essay heb geschreven. Mijn essay ging over sondevoeding bij een demente cliënt.

Als laatst volgde ik de vaardigheidsvakken: practicum voeding en diëtistische vaardigheden. Bij diëtistische vaardigheden oefende we met de volgende onderdelen van het diëtistisch consult: het opstellen van behandeldoelen, de diëtistische diagnose en het geven van een dieetadvies/voedingsadvies. Deze vaardigheden werden getoetst in een gesprek met een simulatie cliënt. Gedurende deze toetsing kreeg ik de volgende feedback van medestudenten:stelt veel openvragen, interventie is passend bij de fase van gedragsverandering, student bevestigd en ondersteund, student vraagt goed door, stimuleert cliënt tot vertellen, zorgt voor gelijkwaardig partnerschap, student heeft neutrale houding, luistert reflectief. Door het medische karakter van Blok 2.1 heb ik dit blok met veel plezier gevolgd. Door dit blok werd mijn interesse gewekt in het werk van een diëtist in het ziekenhuis.

Blok 2.2: Minor

Dit blok heb ik gekozen voor de minor Leefstijlcoach. De minor omvat het begrip leefstijl, in de breedste zin van het woord. Want alles kwam voorbij: coachen, anatomie, voeding, psychologie, beweging, fysiologie. Heel leuk en naar mijn mening sloot dit goed aan op de opleiding. Het is tijdens de minor de bedoeling dat je aan 2 personen uit je omgeving begeleiding geeft op het gebied van leefstijl: beweging en/of voeding. Wekelijks wordt er een gesprek gehouden met je ‘coachees’ om de voortgang en knelpunten te bespreken. Dit blok werd afgesloten met een schriftelijke toets met open vragen en een portfolio.
 
Erg blij om deze minor te hebben mogen volgen! Ik heb mij op persoonlijk gebied ook kunnen ontwikkelen: het stellen van open en minder suggestieve vragen vond ik moeilijk en daarom heb ik daar leerdoelen van gemaakt. Het was naar mijn mening een intensieve minor, met veel uren coaching en op vrijdag een uur verplicht sporten. Ook was het daarnaast de bedoeling dat je met anderen in een groepje wekelijks zou vergaderen over de punten waar je tegenaan loopt zodat je elkaar kunt helpen en adviseren.

 

In de bijlage mijn online portfolio: Portfolio Patty Janssen.docx (891733)

 

Blok 2.3 Klinische voeding in de markt
In dit blok stonden de beroepsrollen manager voeding en onderzoeker centraal. Manager voeding en onderzoeker: Voor de integrale opdracht heb ik met mijn projectgroep een onderzoeksrapport en een marketingplan geschreven voor een nieuwe ziekte-specifieke drinkvoeding voor het bedrijf Nutricia. Wij hebben ons marketingplan en onderzoeksrapport geschreven voor en nieuwe ziekte-specifieke drinkvoeding voor Cerebro vasculaire aandoening.

De vakken ter ondersteuning van de integrale opdracht waren: sensorisch onderzoek, onderzoek, levensmiddelenleer en marketing. Verder kwamen in dit blok de ziekten van het spijsverteringskanaal aanbod bij de vakken pathologie, diëtetiek en dieetcasuïstiek. Als laatst volgde ik ook de vaardigheidsvakken: gespreksvaardigheden, diëtistische vaardigheden, voedingspracticum en practicum microbiologie. Bij diëtistische vaardigheden behandelden we de gesprekstechnieken van Motivational Interviewing en het communicatiemodel de Roos van leary. Voorafgaand aan dit blok verheugde ik mij op de theorievakken, daar hierin ziektes van het spijsverteringskanaal aanbod kwamen. Ik was dan ook met name geïnteresseerd in de lessen over allergieën en intoleranties.

Blok 2.4 Voeding en doelgroepen
In dit blok heb ik gewerkt aan de beroepsrollen voorlichter en adviseur. In de theorievakken Biochemie, Pathologie, Kindergeneeskunde, Sociologie en Psychologie, behandelden we de voedingsbehoefte voor de verschillende leeftijdsgroepen (van jong tot oud). Bij het vak voedingsleer kwamen de verschillende eetstoornissen aanbod. Ook de theorievakken van dit blok volgde ik met veel plezier. Voornamelijk de theorie rondom kinderen vond ik dan ook erg interessant. Voorlichter en adviseur: Voor de integrale opdracht heb ik met mijn projectgroep een voorlichtingsplan ontworpen ter preventie van welvaartsziekten bij kinderen door inactiviteit. De doelgroep bestond uit kinderen die in groep 7 zitten van OBS de Octopus in Hoofddorp. Tevens hebben wij een HACCP-plan ontworpen voor een extern bedrijf. Ter ondersteuning van dit HACCP-plan werd het vak microbiologie gegeven.

Als laatst volgde ik diëtistische vaardigheden, waarbij lastige gesprekssituaties centraal stonden. Tijdens de lessen van dit vak hebben we vaardigheden ontwikkelde om patiënten met weerstand te behandelen. Dit onderdeel werd ook getoetst met een simulatie gesprek. Veelal kreeg ik positieve feedback van de docente. Echter kreeg ik als aandachtspunten: geen suggestieve vragen stellen en niet te snel adviezen aanreiken. Om nog meer aan mijn gespreksvaardigheden te werken heb ik ervoor gekozen om  de keuzemodule motivational interviewing te volgen