Competentie ontwikkeling
Competentie-ontwikkelingen Afstudeer Opdracht
Specifieke vaardigheden:
Tijdens het uitvoeren van de afstudeeropdracht heb ik een aantal vaardigheden kunnen ontwikkelen zoals het professioneel schrijven, afnemen van enquêtes, dataverwerking in SPSS en het schrijven van een onderzoeksrapport.
Kennis:
Tijdens het uitvoeren van de afstudeeropdracht heb ik nieuwe kennis opgedaan over het polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en dieetbehandelingsmethoden bij PCOS.
Kwaliteiten:
De kwaliteit die van pas is gekomen tijdens het uitvoeren van de afstudeeropdracht was zelfstandigheid. Ik ben iemand die heel goed alleen kan werken en dat heeft mij geholpen tijdens het afstuderen omdat ik dan het meest productief ben.
Beroepscompetenties: Adviseur
Met de adviezen die ik in het onderzoeksrapport zal beschrijven hoop ik de diëtistenvereniging Vrouw en Vruchtbaarheid inzicht geven in de huidige stand van zaken betreft kennis, kunde en de algemene norm bij diëtisten in Nederland. Hierdoor kunnen zij strategieën ontwikkelen voor een educatieve interventie die zich focust op behandelingsmethoden voor patiënten met PCOS.
Tijdens het uitvoeren van de afstudeeropdracht kruip je in de rol van onderzoeker. Je concretiseert het probleem en voert op basis hiervan een onderzoek uit met verschillende componenten.
Nieuwe inzichten:
Tijdens het uitvoeren van het afstudeeronderzoek ben ik erachter gekomen dat plannen een heel belangrijk onderdeel is van het verloop van het onderzoek. Het stellen van deadlines en maken van afspraken met de opdrachtgever is een punt waar ik in de toekomst meer focus op moet leggen. De vrijheid van het zelfstandig werken en totale controle op het verloop heb ik onderschat.
Competentie-ontwikkelingen Stageperiode
Specifieke vaardigheden:
Gedurende de stageperiode heb ik een aantal vaardigheden kunnen verwerven zoals het afnemen van een dietary history, het meten van lengte en gewicht, en het LSD concept.
Kennis:
Een onderdeel van de stage is het uitbreiden van kennis op het gebied van organisatorische taken. Binnen de organisatie is elke 2 maanden een diëtistenoverleg, waarbij er wordt gewerkt aan verbetering van de kwaliteit van zorg. Daarnaast heb ik mijn kennis verbreed betreft communicatieve vaardigheden en de volgende doelgroepen: Overgewicht, ondergewicht, diabetes (met insulinetherapie), COPD, IBS/ darmklachten (FODMAP), hypertensie, hypercholesterolemie, hart- en vaatziekten, kinderen, allergie, bariatrische chirurgie, ouderen.
Kwaliteiten:
De kwaliteiten die ik heb verworven gedurende de stageperiode zijn vooral het luisteren en het geven van voorlichting. Doordat ik hiermee veel heb kunnen oefenen zijn deze kwaliteiten echt verbeterd. Het blijft lastig om zoiets onder de knie te krijgen maar dit leer je enkel door meer te oefenen.
Beroepscompetenties: Behandelaar:
Gedurende het stage lopen heb ik in de rol kunnen kruipen van behandelaar en alle competenties die hierbij komen kijken. Zoals ik al eerder aangaf is het van belang dat je goed kunt luisteren, doorvragen en je advies op basis van persoonlijke behoeften kunt afstemmen.
Beroepscompetenties: Voorlichter:
Tijdens de stageperiode moest ik ook oefenen met het geven van (korte) voorlichtingen tijdens de intakegesprekken. Als er iemand bijvoorbeeld wordt doorverwezen door de huisarts in verband met diabetes, dan was het mijn taak als diëtist om uit te leggen wat er precies in je lichaam gebeurt als je diabetes hebt, wanneer je een hypo wanneer je een hyper hebt. Ook moest ik de relatie tussen bloedsuikers en koolhydraten uitleggen en hoe iemand hier rekening mee kon houden met zijn voeding. Ik vond het een uitdaging, het voelde voor mij een als presenteren en dit is niet mijn sterkste punt. Echter door het vele malen te oefenen ging het steeds beter.
Beroepscompetenties: Adviseur
Het opstellen van je adviezen op basis van iemands persoonlijke situatie en reden van verwijzing komt iedere dag opnieuw terug tijdens het spreekuur draaien in de praktijk. Ook dit was voor mij een leerpunt, want je moet je patiënten leren lezen en aanvoelen, maar je moet ze ook zelf laten nadenken want dan is het aannemelijker dat ze het advies ook daadwerkelijk opvolgen.
Nieuwe inzichten:
De stageperiode heeft mij een aantal nieuwe inzichten geleverd zoals dat je in je werk als diëtist altijd te maken krijgt met verschillende persoonlijkheden, etnische afkomst en religies maar dat je geen onderscheid maakt tussen mensen. Je moet er zorg voor dragen dat de patiënten het juiste advies meekrijgen en hier zelf mee aan de slag gaan. Hierdoor gaat de patiënt zelfstandig aan de slag met het opgestelde doel.